Russisk importforbud mod danske fødevarer

Russisk importforbud mod danske fødevarer

Oprettelsesdato

08.08.2014 - 12:45

 

Rusland har indført sanktioner over for en række lande, herunder Danmark, som et modtræk til de sanktioner som er indført i mod russiske interesser, som følge af situationen i Ukraine.

I den sammenhæng har Vladimir Putin oplyst, at han har underskrevet et importforbud for landbrugsvarer fra de lande, som har støttet sanktioner mod russiske interesser.

Der er på nuværende tidspunkt oplyst, at importforbuddet er gældende fra fredag den 8. august 2014 og ser umiddelbart ud til at vil ramme bredt på stort set alle fødevare.

Produkter omfattet af forbud
International Handel under Fødevarestyrelsen arbejder i øjeblikket på at få afklaret detaljerne omkring importforbuddet til Rusland.

Styrelsen før opmærksom på, at der fra og med den 8. august 2014 ikke kan underskrives certifikater for de produkter, som vil være omfattet af importforbuddet.

Oversigt over produkterne fremgår af en liste, som Fødevarestyrelsen har modtaget fra de russiske myndigheder og som kan ses HER.

Ikke uden problemer
Fødevarestyrelsen kan ikke garantere at partier som allerede er eksporteret til Rusland vil kunne importeres ved ankomsten til Rusland uden problemer.

International Handel forsøger at afklare om produkter som allerede er afsendt til Rusland, vil være omfattet af det varslede importforbud, eller om disse vil blive afvist ved ankomsten til Rusland. Når en afklaring heraf foreligger, vil den blive annonceret på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

8. august 2014

Den danske ambassade i Moskva, har oplyst at myndighederne i Rusland, fra d. 6. august afviser alle forsendelser som ankommer til Rusland, som er omfattet af det indførte importforbud. Det er derfor Fødevarestyrelsens opfattelse, at alle forsendelser på vej til Rusland, som ikke er importeret til Rusland inden 6. august, og som er omfattet af forbuddet, må forventer at blive afvist ved ankomst.

Der er stadig mulighed for at udstede præcertifikater for eksport Rusland. Rusland har lukket for importen, men ikke taget danske virksomheder af listen. Det betyder at der stadig kan udstedes præcertifikater som hidtil.


Af det underskrevne russiske Dekret som beskriver importforbuddet, fremgår det at det vil have et års løbetid. Fødevarestyrelsen, kan derfor på nuværende tidspunkt ikke sige noget om udsigterne til at forbuddet ophæves, og hvornår eksporten af danske produkter igen kan genoptages. Men det må forventes at kunne tage lang tid.

Det fremgår desuden, at forbuddet ikke omfatter produkter beregnet til babymad.