Forsyningskæde eller kaos

Forhøjede toldsatser kan ikke undgå at få konsekvenser for den globale økonomi.

"Den aktuelle situation er en operationel belastning af logistikudbydere og speditører. Usikkerhed er hurtigt ved at blive den eneste konstant i den globale handel", siger Lars Bech, chef for Politikk & Analyse, Danske Speditører

Fredag hævede Kina sine toldsatser på importerede varer fra USA til 125 % og afviste dermed præsident Trumps toldstrategi, som Kina ifølge Reuters signalerede var en joke og som kan resultere i en betydelig, nogle vurderer op i mod en 80 % reduktion i handelen mellem USA og Kina, og det kan ikke undgå at få konsekvenser for den globale økonomi.

Selvom USA har annonceret en 90-dages-pause i de særligt forhøjede toldsatser for flere lande, hævede præsident Trump samtidig tolden på kinesiske varer til en effektiv sats på 145 %.

Hos Danske Speditører følger sekretariatet de skiftende meldinger med en blanding af frustration og forundring.

»Lørdag og søndag var der skiftede meldinger fra præsident Trump og fra Trumps administration, om hvorvidt smartphones, computere og mikrochips var undtaget fra den skyhøje toldsats,« udtaler Lars Bech, chef for Politik & Analyse og fortsætter: »Den aktuelle situation er en operationel belastning af logistikudbydere og speditører. Naturligvis har vores medlemmer sofistikerede it-systemer til at sikre, at vi klarerer varer indenfor de aftalte rammer til den gældende hastighed på et bestemt tidspunkt, det er den konstante ændring af spillereglerne, der er bekymrende.«

»Vi kan leve med usikkerhed, det ligger i vores DNA, men erhvervslivet kan ikke lide usikkerhed. Det er ikke godt for investeringer eller for forbrug, og usikkerhed er hurtigt ved at blive den eneste konstant i den globale handel,« tilføjer Lars Bech.

Yderligere kompliceres situationen af det voksende problem med “toldstabling”, hvor flere ikke-relaterede afgifter pålægges samtidigt på en enkelt forsendelse. Og det gælder fra den overordnede generelle told på 10 % på “alt fra hvor som helst”, medmindre produktet er stål eller aluminium – eller stammer fra visse lande som Canada eller Mexico, hvor satsen så stiger til 25 %.

For at hjælpe vores medlemmer til at blive endnu bedre til at forstå USA og rollen i den nye verdensorden afholder Danske Speditører i forlængelsen af generalforsamlingen den 8. maj årsdag om USA og handelsubalancerne.

Du kan læse mere om begge dele her.