Reform af Unionens Toldkodeks – udfordringer og anbefalinger fra Danske Speditører

Danske Speditører har holdt møde om den foreslåede reform af EU-Unionens toldkodeks (R-USS), hvor Europakommissionen introducerer begreberne "Single Liable Person (SLP) og Trust & Check (T&C).

Danske Speditører og formand for fagudvalg told, Jytte Jacobsen, Fairtrans, har for nylig holdt møde med vores kolleger i Bruxelles. Et møde om den foreslåede reform af Unionens Toldkodeks (R-UCC), hvor Europakommissionen introducerer begreberne “Single Liable Person” (SLP) og Trust & Check (T&C). Formålet med reformen er at forbedre toldsansvar og effektivitet, men der er bekymringer om, at den kan have negative konsekvenser for små og mellemstore virksomheder (SMV’er) samt logistiksektoren, som spiller en afgørende rolle i Europas økonomi og globale konkurrenceevne.

Kritik af T&C-rammen og SLP-konceptet
Vi har udtrykt bekymring over reformens to centrale elementer. Koncentrationen af handelssystemet under T&C og begrænsningen af adgangen til handelsfremme via mellemled ved at pålægge indirekte repræsentation. Disse ændringer kan i høj grad undergrave den operationelle levedygtighed for mange SMV’er og logistikvirksomheder, som er afhængige af fleksible og effektive toldprocedurer.

SMV’er og logistiksektoren står overfor udfordringer
Vi argumenterer for, at ændringerne i garantikravene og den begrænsede adgang til faciliteter via indirekte repræsentation vil gøre 95 % af de nuværende internationale handelsoperationer logistikmæssigt uholdbare, både økonomisk og i forhold til overholdelse af regler. Særligt er det et problem, at små og mellemstore virksomheder, som ikke har ressourcer til at håndtere de omfattende krav til indirekte repræsentation, risikerer at blive udelukket fra at drage fordel af de toldfremmende foranstaltninger.

Supply chains kræver fleksibilitet
Selvom begrebet “Single Liable Person” kan være relevant i B2C-sammenhænge, mener vi, at det ikke er praktisk eller realistisk at anvende det i komplekse B2B-supply chains.
Internationale forsyningskæder involverer ofte mange aktører og toldprocedurer, der rækker ud over eksport og import og inkluderer transit og toldoplagring. At pålægge indirekte toldrepræsentation for B2B-aktører kan skabe unødvendige byrder for både importører og deres mellemled.

Vigtigheden af samarbejde
Vi understreger vigtigheden af at bevare mellemleddenes rolle i handelsprocessen. Mellemled, som ofte er AEO-certificerede, gennemgår strenge autorisations- og revisionsprocesser, og deres ekspertise sikrer, at data er korrekte og sikre. De fungerer som den første kontrol og forsvarslinje mod dårlig datakvalitet og bør derfor ikke begrænses i deres mulighed for at assistere med toldbehandling.

Anbefalinger for reformen
Vi opfordrer derfor de europæiske lovgivere til at revidere reformforslaget og tage højde for de udfordringer, det skaber for SMV’er og logistiksektoren. Vores kolleger har fremsat følgende anbefalinger:

  1. Genovervej “Single Liable Person”-rammen for B2B-trafik. Behold fleksibiliteten for SMV’er til at delegere toldansvar til professionelle mellemled uden at pålægge indirekte repræsentation som standard for at få adgang til faciliteter.
  2. Anvend sektorspecifik lovgivning som standard ved definition af ikke-fiskale forpligtelser. Undgå at pålægge tværgående ansvar for dataudveksling og sikre, at dataejerskab og ekspertise er de drivende faktorer for den højeste datakvalitet.
  3. Bevar fordelene for AEO-C, men begræns ikke adgangen til handelsfremmende foranstaltninger via mellemled. Pålæg ikke indirekte repræsentation som betingelse for reducerede garantier og forenklet dataindsamling.

Konklusion
Vi opfordrer derfor til, at reformen af Unionens Toldkodeks revideres for at beskytte konkurrencedygtigheden af europæiske SMV’er, bevare forsyningskæders modstandsdygtighed og sikre effektiviteten af toldprocesserne. En balanceret og inkluderende reform er afgørende for Europas økonomiske fremtid.

En af årsagerne til mødet var, udover at diskutere ovenstående, at Danmark pr. 1. juli overtager EU formandskabet fra Polen. Vores kolleger i Bruxelles forventer ikke at diskussionerne om T&C og SLP er afsluttet til den tid, hvorfor vi i Danske Speditører vil pointere ovenstående for det danske formandskab.

Log ind

Du skal være medlem og logget ind for at se dette indhold.

Tilmeld dig

Hvis du ikke har en brugerkonto, men er medlem af Danske Speditører kan du oprette en brugerkonto her: