Registrering af Co2 udledning og rapportering af bæredygtighedsdata

Fokus på udfordringerne med at få præcise tal for Co2 udledning ved transport af gods

Sidste år i februar måned nedsatte Danske Speditører en arbejdsgruppe med det formål at finde ud af, hvordan speditionsvirksomheder registrerer sin udledning af Co2 i forbindelse med transport af gods. Flere og flere transportkøbere efterspørger denne data, og det er efterhånden lidt af en jungle at finde sandheden i tallene for ens Co2 udledning, da der findes flere forskellige beregningsmetoder, scopes og beregningsværktøjer. Alt dette supporteret af mere eller mindre seriøse udregningsmetoder og værktøjer.

Sandheden for hvor meget en specifik sending udleder af Co2 er vigtig. Både fordi det er blevet et konkurrenceparameter blandt Speditørerne, men også fordi alle virksomheder inden længe skal til at levere bæredygtighedsdata og klimaregnskaber til de offentlige myndigheder. Dette gælder både for Speditørerne og deres kunder.

Gruppens arbejdsopgave var derfor, i hvert fald i teorien, ganske enkel – Find en fælles beregningsmetode/standard som branchen kan bruge, så tallene derved er sammenlignelige. Og find et værktøj der kan bruges til at foretage disse beregninger.

Dette arbejde er ved at være i mål, og i samarbejde med Lars Dagnæs fra Transeco2, er vi ved at sammensætte en vejledning manual, som pt går i følgende retning:

 

Håndbog til medlemmer af Danske Speditører

1. Forord

2. Danske Speditørers anbefalinger til medlemmerne

3. Principper og baggrund for CO2 beregning

4. CO2 beregning trin for trin

5. Emissionsværdier for drivmidler

6. Sådan regnes der på de forskellige transportmidler (vej, bane, skib og fly)

7. Beregning af værdier for terminaler og knudepunkter

8. Anvendelse af beregningsværktøj

9. Virksomhedscases

10. Litteraturliste

Fremtidens krav

At kunne lave ovenstående beregninger fremover er et krav. Der kommer ufravigelige krav fra myndigheder omkring dette, og vi ser ligeledes en kraftig øget fokus fra transportkøberne om samme.

Vi har i forbindelse med vores research til ovenstående, talt med mange forskellige speditionsvirksomheder, både dem som skal i gang, dem som er begyndt og en enkelt som er kommet rigtig langt.

Og det er tydeligt at se, at sidstnævnte har klare konkurrencemæssige fordele. Ikke i kun at levere data for Co2 udledning til kunderne, men denne viden og data giver også muligheder for udvikling af andre produkttyper og optimering af logistikkæderne, til glæde for både miljøet og bundlinjen.

På vores webinar Fremtidens Logistik 2022 tager vi netop fat i dette. Bliv præsenteret for ovenstående vejledning, og hør bl.a. fra Jyske Bank, hvilke rapporteringskrav du skal leve op til i fremtiden. Du kan læse mere om webinaret her

Log ind

Du skal være medlem og logget ind for at se dette indhold.

Tilmeld dig

Hvis du ikke har en brugerkonto, men er medlem af Danske Speditører kan du oprette en brugerkonto her:

Tilmeld dig